Brugman, Fernande
(2020)
Mensbeeld, Taal en Burn-out.
Master thesis, Master Geestelijke Verzorging.
Abstract
In deze scriptie wordt een antwoord gegeven op de vraag ‘welk mensbeeld komt tot uiting in Nederlandstalige weblogs over burn-out gericht op jongeren van de afgelopen vijf jaar?’
Contentanalyse van 64 Nederlandstalige weblogs van de afgelopen vijf jaar over burn-out gericht op jongeren, toonde in het taalgebruik een mengbeeld van meerdere mensbeelden. Fragmenten die de situatie van vóór/tijdens de burn-out beschreven, wezen op diverse homo economicus-eigenschappen: ‘emoties zijn van geringe aarde’, ‘de mens dient al instrument van de economie’ en ‘de mens handelt vanuit instrumentele rationaliteit’ alsook op een homo sociologicus-eigenschap, namelijk ‘de mens vervult sociale en culturele rollen’. De situatie van na de burn-out paste tevens bij de homo economicus, namelijk ‘er is sprake van (radicaal) individualisme’ en ‘eigenbelang wordt beschouwd als motivatie tot handelen’ evenals bij de homo sociologicus: ‘de mens handelt slechts gedeeltelijk rationeel’ en ‘de mens is hoofdzakelijk relationeel. Een ander aspect van de situatie na burn-out was dat men iets heeft kunnen leren van de periode van burn-out.
De gebruikte taal sluit aan bij definities van burn-out als (1) zich op disfunctionele wijze verhouden tot het werk en (2) gebrek aan verbintenis en morele betrokkenheid bij het werk. De mensbeelden hadden een normatief karakter – kenmerken passend bij het mensbeeld van voor en tijdens de burn-out diende men te vermijden, en kenmerken van het mensbeeld na de burn-out werden als nastrevenswaardig beschouwd. Mogelijk heeft het lezen van deze weblogs invloed op hoe jongeren met hun (stress-)klachten omgaan, en hoe een burn-out zich vervolgens ontwikkelt.
Actions (requires login)
|
View Item |